+36204219945 |
| 2800 Tatabánya, Vajda János utca 10.
Katt.sport.hu

Kerékpározás

2016.09.08. 23:40 (2016.09.08. 23:40)

A Közép-Dunántúli régió, más néven Királyi régió Magyarország talán legfontosabb turisztikai térsége.

Magyarország történelmi középpontja a Dunától a Balaton-felvidékig csaknem három megyét felölelve terül el a magyar államiság bölcsője, hazánk történelmi, szakrális emlékekben gazdag öröksége

Közép-Dunántúl valóban Magyarország kicsiben. Ami országunkra jellemző, az itt mind megtalálható. A régió “fővárosaként” itt fekszik a régi koronázó város, Székesfehérvár, a királyok városa, de itt található a királynék városa, Veszprém is. A Mezőföld a síkság, itt a Bakony, a Gerecse, a Vértes, és a Velencei-hegység, mint hegyvidék, de itt található a Velencei-tó, az Öreg-tó Tatán, no meg persze a Duna is.

Lépten nyomon találkozunk a történelem és a kultúra értékeivel a városokban és az apróbb falvakban is. Gorsium a Kárpát-medence legnagyobb Szabadtéri Múzeuma, s Régészeti Parkja Pannóniában. Lépten-nyomon történelmi értékekbe botlunk. Komárom, Esztergom, Tata, Pápa, Veszprém, Székesfehérvár mind a történelem egy-egyfontos szeletét jelentik.

A nagyobb városok, mint pl. Székesfehérvár, Veszprém, Pápa, Tata, Zirc a nyüzsgésre, kulturális programokra, koncertekre, múzeumba, kiállításra vágyóknak adnak lehetőséget. Az újonnan nyílt kávézók, éttermek, ajándékboltok csábítják egy kis pihenésre, nézelődésre, beszélgetésre vagy éppen a gasztronómiai különlegességek kóstolására a turistákat. Mindenütt színes programokkal, koncertekkel készülnek a nyárra, alig lehet választani a székesfehérvári Királyi Napok, a Sümegi Várjátékok, a veszprémi Gizella Napok között. A térség festői környezetben fekvő csendes falvai pedig üdülésre, a vadban gazdag erdőségek vadászatra, a halban gazdag tavak horgászatra csábítanak. A nyaralás, fürdés és vízi sportolás örömeit kínálja a Velencei-tó a napfény tava és környéke.

A táj, a történelem és a gasztronómia egybeolvadása teszi igazán értékessé ezt a régiót.

A Közép-Dunántúli Kerékpáros Turisztikai Hálózat létrehozásakor két cél lebegett előttünk.

Egyrészt szeretnénk, ha az ide érkezők kiszállnának az autóból és kerékpárra pattanva fedeznék fel a csodás tájat, a meseszép történelmi emlékeket, vagy akár az éttermeket, borospincéket.

Másrészt szeretnénk, ha a kerékpározás minél több ember számára jelentené a sportolást, a szabadidő hasznos eltöltését. Egy kiadós tekerés valamelyik gyönyörű erdőnkben nem csak a testet frissíti fel, de a lélek számára is megújulást jelent.

A kerékpározás szorosan kapcsolódik az Aktív Turisztikai Térség többi eleméhez. A gyalogos turizmusnak évszázados hagyományai vannak, a Bakony a hazai turistaság egyik bölcsője. A vízi sportok szerelmesei mind a folyókban, mind a tavakban hódolhatnak szenvedélyüknek. Az elmúlt harminc évben sorra jelentek meg a sziklamászó helyek a környéken. Ez a nagyszerű sport egyre több fiatalt számára válik elérhetővé. A legfiatalabb hazai tömegsport a „Vasalt Utak” szinte mindenki számára elérhető. A régió területén már tíz különböző útvonalon próbálkozhatnak a vállalkozó szelleműek. Ilyen mászóútvonalak jelenleg csak itt találhatóak Cseszneken, Vinyén és Tatabányán.

A www.katt.sport.hu honlappal bemutatjuk a környék legfontosabb nevezetességeit, turisztikai célpontjait. A kerékpáros alkalmazás lehetővé teszi, hogy mindenki kiválaszthassa a számára legmegfelelőbb útvonalakat.

Nincs más teendő, mint fogni egy kerékpárt és elindulni.

KALANDRA FEL, VÁR A TERMÉSZET!