+36204219945 |
| 2800 Tatabánya, Vajda János utca 10.
Katt.sport.hu

Via ferrata

2016.09.08. 23:41 (2016.09.08. 23:41)

Via Ferrata

Az első világháború idején a Dolomitokban építették ki az első útvonalakat, a csapatok és az ellátmány könnyebb és hatékonyabb mozgatására. Azóta szabadidősportként terjedt el szerte Európában, mint a sziklamászás egyszerűbb, biztonságosabb módja, bevezetés a hegyek csodás világába. Magyarországon a Tatabányai Alpin Sport Klub építi ki a vasalt utakat.

Fontos a szédülésmentesség, valamint egy alapvető erőnlét is szükséges ahhoz, hogy élvezetes legyen a mászásod. A magyarországi vasalt utak különböző nehézségűek, a legkönnyebbek a gyermekek valamint a kevésbé aktív életmódot élőknek, a nehezebbek pedig a sportosaknak jelentenek kihívást. Gyerekek is? Igen! Felnőtt kíséretében és felelősségvállalásával természetesen. A Magyarországi Vasalt Utak védett területen találhatóak, használatukhoz természetvédelmi és vagyonkezelői engedély szükséges. Ezt az engedélyt legegyszerűbben úgy szerezheted meg, ha Vasalt Utas Kártyát igényelsz.

Az útvonal mentén egy drótkötél van rögzítve több ponton a sziklába, ez a biztosítás alapja. Ehhez kapcsolódik hozzá a mászó a speciális felszereléssel, mely megóvja az eséstől. A különböző nehézségű utakon a szikla természetes adottságait kihasználva haladhatsz előre, valamint a drótkötelet, illetve az esetenként a sziklához rögzített, lépést, fogást segítő létrafokokat is igénybe veheted, ha szükséges.

Via ferrata Cuha (Cuha-völgyi vasalt utak)

A Cuha patak vadregényes szépségű szurdokvölgye az egyik legvonzóbb turista célpont az egész Bakonyban. Könnyűszerrel bejárható a patak melletti murvás úton, még kisgyerekes családoknak is. Népszerűségét az ország legszebb fekvésű vasútvonalának köszönheti, melyen naponta néhány alkalommal közlekedik a vonat Veszprém és Győr között.

A Cuha sziklái könnyű és közepesen nehéz mászásra adnak lehetőséget. A hely kiépítése az Európai Unió által finanszírozott fejlesztés keretében valósult meg 2015 nyarán, mikor több mint 70 mászóút és 500 m közepesen nehéz és nehéz (B-C, D) vasalt út épült ki a sziklákon.

A mászóutak zöme a szurdok vonalára merőleges sziklagerinc két oldalán vezet, a hosszú (350m) vasalt úttal egyetemben. A 10-20 m magas falon, jó fogású mészkövön, szép formakincsű utakat találunk, nagyrészt a népszerű 4-7 nehézségben. Ez a hely a Dunántúlon az egyik legjobb a kezdő mászók és tanfolyamok számára. Az árnyas falak a nyári kánikulában is hívogatóak.

Két különböző nehézségű út található:

  • Bucsek Henrik Emlékút – “C” nehézségű (kezdőknek ideális)
  • Ariadné fonala – “D/E” nehézségű (edzettek számára ajánlott)

Via ferrata Csesznek

A Bakony szívében, a Cseszneki vár aljában vezetnek Magyarország első vasalt útjai.

Három különböző nehézségű található:

  • Ostromlók útja – „C” nehézségű (kezdőknek ideális)
  • Várpanoráma út „D” nehézségű (közepesen nehéz, gyakorlottabbak részére)
  • Tálas Zoltán emlékút – „E” nehézségű (nehéz edzetteknek, profibbaknak ajánlott)

Az utak a várfal tövében vezetnek, a tetőn páratlan kilátás vár!

Via ferrata Tatabánya

Tatabányán a profiknak is kihívást jelentő, külföldi alpin klettersteigekkel vetekedően változatos és gyönyörű mászás vár!

Három különböző nehézségű út található:

  • Turul út – „D/E” nehézségű
  • Kata út – „E” nehézségű
  • Hét vezér út – (és Öt vezér út) „C” nehézségű

Az alábbi linkeken elérhetőek a hazai Via ferrata lehetőségek:
http://www.vasaltutak.hu/
http://www.vasaltutak.hu/via-ferrata/tatabanya
http://www.vasaltutak.hu/via-ferrata/csesznek
http://www.vasaltutak.hu/via-ferrata/cuha